Hoe ik begon

Hoe ben ik begonnen?
Mijn geschiedenis begint in de natuur van Twente en ben naar het westen verhuisd voor mijn opleidingen. Daarna wat ervaring opgedaan bij bloemenzaken, en ben al heel wat jaartjes zelfstandig bezig met workshops en projecten bij opdrachtgevers.
In Nederland ben ik druk in mijn bedrijf “Het Bloemtheater” en verzorg ik lessen voor zowel de Vakopleiding Bloemist als de Vervolgopleiding Bloemist. Ook geef ik workshops aan particulieren, de liefhebbers van bloemen en dat zijn er velen, en groepen buitenlanders.
Er komt erg veel creativiteit over de vloer en wie inspireert wie…denk ik wel eens!
De laatste jaren zit ik ook erg veel in het buitenland, niet zozeer beurs-werk ( soms) maar meer met demonstraties en workshops met buitenlandse bloemisten, waar ik de kans krijg om met allerlei soorten mensen te werken, waarin het voor mij belangrijk is om de deelnemers in hun waarde te laten. Dan komen zij en alle aspecten die ik wil bespreken met hen het best tot hun recht.

De inspiratie en de mens
Alles om ons heen heeft vorm, katrollen langs de weg, een touw van een boot. De natuur met alle kleuren combinaties en vormen, elke keer weer anders geven enorm veel inspiratie.
Maar ook alle ervaringen opgedaan op reis geven veel ideeën.
Sommige landen en mensen hang ik aan een denkbeeldige parelketting om mijn nek omdat ze een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten, zoals Japan, of de Masaii-safaritocht in Kenia, of dat kleine meisje in Zuid-Amerika wat aan een rauw varken stond te snoepen alsof het een ijsje was, en dat wás het voor haar ook !! Reizen heeft vooral gezorgd dat ik mijn denkwijze over wat hoort en niet hoort behoorlijk heb bijgesteld. Ik roep het ook vaak: ”Wie of wat ben ik: een stofje in het universum, dat betekent alles maar ook eigenlijk niets”.
Voor de rest vind ik het benaderen van de mens achter de workshop of het product even belangrijk als de producten zelf en de creatieve mogelijkheden. We praten veel tijdens de cursus en ergens komt daardoor een groep los en komt er ook veel meer aan goede ideeën vrij dan wanneer alles zo serieus gaat. Een bloemenarrangeur moet over veel vaardigheden beschikken. Dat zie je ook terug in de informatiebehoefte van de deelnemers. Daarom laat ik in mijn demonstraties zo veel mogelijk aspecten aan bod komen. In elke markt is het de uitdaging om de deelnemers in hun waarde te laten. Dan komen zij èn de demonstratie of workshop het beste tot recht.
Ik houd van alle stijlen (inclusief experimenteel werk), mits deze goed worden uitgewerkt. Vooral houd ik van bloemen met een duidelijke, stevige structuur, van roomkleuren en groentinten en ik werk momenteel graag met de kleurcombinatie rood/donkerpaars met het zacht oranje. Als het om de seizoenen gaat, heb ik een voorkeur voor de nazomer en de herfst, vanwege de vruchten en de weelderigheid.